buitenland

Zo gaat het eraan toe rond Keleti-station Boedapest (foto’s)

01 september 2015Leestijd: 2 minuten

Duizenden migranten bivakkeren al weken rond het Keleti-treinstation in de Hongaarse Boedapest, met maar een doel voor ogen: door te kunnen reizen naar landen die verder noordwaarts liggen. In het Midden-Europese land zelf willen ze niet blijven.

Rond het station liggen en zitten duizenden vluchtelingen uit voornamelijk Syrië, maar bijvoorbeeld ook uit Irak.

Mobieltjes

Beneden, waar zich een groot metrostation bevindt, hebben families tentjes opgezet en hun matrassen van piepschuim neergelegd. Mannen zijn op het plein druk in de weer met hun mobieltjes.

Een aantal slaagt erin kaartjes te kopen bij het loket in de centrale hal. De was hangt te drogen aan de relingen voor de ingang van het grote treinstation.

Op de perrons proberen politieagenten de orde te bewaren, en controleren ze wie er op de trein stapt richting Slowakije, Tsjechië en Duitsland. Dat gebeurde voor het weekeinde althans.

Bomvol

Maar de Hongaarse politiemacht kan de enorme toestroom van migranten duidelijk niet aan. Agenten werden maandagavond laat geconfronteerd met grote aantallen migranten, en stonden toe dat zij doorreisden in westelijke richting.

In totaal zou het gaan om duizenden ongeregistreerde migranten die via Hongarije naar Oostenrijk en Duitsland werden doorgelaten. Het station werd dinsdagochtend urenlang afgesloten, nadat de vluchtelingen voor chaos op de perrons en bomvolle treinen zorgden.

Protesten

Aan het eind van de ochtend opende Keleti weer haar deuren. Reguliere reizigers mochten er in, maar migranten niet. Dat leidde tot protesten bij de verzamelde migranten, die schreeuwden dat zij maar naar een land willen: Duitsland.

‘Germany, Germany,’ scandeerden zij. Ook de naam van bondskanselier Angela Merkel werd geroepen. De Hongaarse politie bewaakt de ingang van het station en roept de asielzoekers op te vertrekken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.