buitenland

Oostenrijks treinverkeer bezwijkt onder druk migranten

10 september 2015Leestijd: 2 minuten

Het is niet meer mogelijk om van Oostenrijk naar Duitsland te reizen per trein. De Oostenrijkse autoriteiten hebben het treinverkeer plat gelegd na de aanhoudende druk van migranten.

De ÖBB, de Oostenrijkse spoorwegendienst, gaf aan dat de verbinding ‘zwaar overbelast‘ is. De vele migranten zijn afkomstig uit Hongarije en willen doorreizen naar Duitsland.

De spoorwegendienst zei reizigers niet te kunnen garanderen om alles in goede banen te leiden. Er zouden te veel risico’s zijn ontstaan door de overvolle treinen. De Oostenrijkse bevolking wordt opgeroepen geen mensen meer naar stations te brengen en ook treinkaartjes worden niet langer verkocht.

Beloofde land

De route van Hongarije naar Duitsland met Oostenrijk als tussenstation is erg populair onder migranten. De ÖBB zei zondag dat het al meer dan 11.000 mensen naar Duitsland heeft gebracht.

Duitsland staat bekend als het beloofde land onder migranten. Bondskanselier Angela Merkel zien zij als de grote verlosser die de poorten van het land heeft opengezet. Toen Merkel donderdag een asielzoekerscentrum binnenstapte, kreeg ze een staande ovatie van de aanwezige migranten.

De bondskanselier verwacht dat Duitsland dit jaar zo’n 800.000 migranten gaat verwelkomen. Ze noemde dat een ‘enorme uitdaging’ voor het land.

Denemarken

De migranten hebben er niet alleen in Oostenrijk voor gezorgd dat het treinverkeer plat werd gelegd. Ook in Denemarken werden woensdag alle treinen richting Duitsland en Zweden geblokkeerd wegens overbezetting. In opdracht van de politie heeft het treinverkeer zich donderdagochtend weer hervat.

Twee treinen met meer dan tweehonderd reizigers werden eerder stilgezet bij de Deense havenplaats Rodby. Daar werden ze verplicht uit te stappen en zich te laten registreren. Slechts een deel van de migranten voerde de opdracht uit. De meesten bleven zitten en anderen vervolgden reis naar Duitsland via de snelweg.

Lopend over de E45 – de belangrijkste verbinding tussen Denemarken en Duitsland – blokkeerde een groep migranten het verkeer. De politie was daardoor genoodzaakt de snelweg af te zetten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.