buitenland

‘Wij willen papieren, wij willen eten,’ roepen migranten op Kos

11 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

Honderden migranten hebben dinsdag opstootjes veroorzaakt op het Griekse eiland Kos. ‘Wij willen papieren, wij willen eten,’ scandeerden de migranten.

De aanhoudende stroom oorlogsvluchtelingen en gelukszoekers veroorzaakt een grote chaos op de Griekse eilanden.

Autoriteiten van het Griekse eiland Kos, waar veel Syrische vluchtelingen aankomen, kunnen de toestroom niet langer aan. De burgemeester waarschuwde dinsdag dat ‘het risico op bloedvergieten reëel is’.

Vechtpartijen

De autoriteiten probeerden dinsdag de migranten te verzamelen in een stadion om ze daar te laten registreren. Maar dat liep uit de hand toen er vechtpartijen ontstonden onder de migranten die in een lange rij aan het wachten waren.

Er was veel te weinig politie aanwezig om de migranten in het gareel te houden. Zij probeerden de vechtersbazen met brandblussers en wapenstokken tot bedaren te brengen. Een deel van de migranten rende in paniek het stadion uit. Groepjes met migranten blokkeerden uit protest tegen hun behandeling de weg langs de kust in Kos-Stad. ‘Wij willen papieren, wij willen eten,’ riepen zij.

Kamperen

Op Kos verblijven naar schatting 7.000 migranten. Het vakantie-eiland is totaal niet geschikt voor zulke grote groepen migranten: er is geen onderdak en er zijn geen voorzieningen. Velen kamperen in tenten in plantsoenen of in de stad.

Na Italië is Griekenland de meest favoriete bestemming onder de bootmigranten. Volgens Frontex kwamen al zeker 130.000 illegale reizigers aan in Griekenland. In de maand juli alleen al waren dat er meer dan 50.000.

Griekenland is voor veel migranten niet de eindbestemming. Velen hopen uiteindelijk op het vaste land terecht te komen om dan via Macedonië en Servië naar Hongarije te reizen vanaf waar de weg naar de andere landen van de Europese Unie (EU) openligt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.