Verwarring: wel of geen ‘safe zone’ bij Turks-Syrische grens?

29 juli 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving, zouden de Amerikanen niet van plan zijn om een veiligheidsbuffer tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Syrië te creëren. ‘Het uitschakelen van IS blijft een topprioriteit’.

Dit zegt een Amerikaanse ambtenaar tegen Bloomberg. Sinds de Amerikanen van Turkije de toestemming kregen om luchtaanvallen vanaf de Incirlik-luchtbasis uit te voeren, is er verwarring ontstaan over de samenwerking tussen beide partijen. Vooral het creëren van een zogenaamde safe zone aan de Turks-Syrische grens zou geen gedeelde wens zijn.

Bestaat niet

Zo zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu afgelopen zaterdag het volgende: ‘Wanneer gebieden in het noorden van Syrië gezuiverd worden van IS, ontstaat er vanzelf een veilige zone. Mensen die de regio ontvlucht zijn, kunnen in deze veiligheidszones geplaatst worden.’

Volgens John Kirby, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, is het creëren van een veiligheidszone echter niet aan de orde: ‘Er bestaat geen veilige zone binnen Syrië. Wat we proberen te doen is het gebied te zuiveren van IS-terroristen. We zijn geen zones aan het vastleggen, geen no fly-zones en ook geen veiligheidszones.’ De Amerikanen benadrukken dat ze in samenwerking met de Turken de noordelijke Syrische grens aanpakken.

Volgens John Allen, een gepensioneerde Amerikaanse generaal, die nauw betrokken is bij het dialoog met de Turken over de Incirlik-luchtbasis is ‘een no fly-zone nooit deel van het gesprek geweest’. De Incirlik-basis mag overigens alleen gebruikt worden voor aanvallen op IS, en niet om luchtsteun aan de Syrische Koerden te geven.

Verschillende media, onder meer The New York Times en The Washington Post publiceerden kaartjes van de veiligheidszones. Volgens de Amerikaanse bronnen is de vraag niet óf er wordt geprobeerd om het gebied vrij te maken van IS, maar in hoeverre het gebied als ‘veilig’ beschouwd kan worden. Burgers zouden er als het aan de Amerikanen ligt bijvoorbeeld niet veilig zijn voor luchtaanvallen.

Afkeur

Turkije heeft intussen de luchtaanvallen op doelen van de PKK in de nacht van dinsdag op woensdag geïntensiveerd. Dinsdag verklaarde Erdogan dat een voortzetting van het vredesproces met de Koerden ‘onmogelijk’ is, na een serie aanslagen op Turkse politieagenten en militairen.

De Iraakse premier Haider al-Abadi heeft woensdag zijn afkeur uitgesproken over de Turkse luchtaanvallen op Koerden in het noorden van zijn land. Hij noemt de aanvallen een ‘ernstige schending van de territoriale onschendbaarheid van Irak’. Ook denkt hij dat de aanvallen geen positief effect hebben op de conflicten. Hij roept de regering van Erdogan op verdere escalatie te voorkomen.