Taliban: wij hebben een nieuwe leider na dood Mullah Omar

30 juli 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De terreurbeweging Taliban heeft na de dood van Mullah Omar een nieuwe leider aangesteld. Het is de vermeende rechterhand van de vorige voorman, Akhtar Mohammed Mansour.

Omdat Mullah Omar volgens de berichtgeving woensdag al twee jaar dood is, is niet helemaal bekend wanneer de nieuwe leider precies is gekozen.

Volgens twee hooggeplaatste Taliban-leden komt er binnenkort een verklaring naar buiten. Hij is hoe dan ook unaniem gekozen, zegt een van de twee commandanten – anoniem, dat wel. Zij bevestigden daarmee dat Omar niet meer leeft.

Geen beeld

Wat weten we van Mansour? Er is geen beeld van hem, en ook is niet bekend wanneer hij precies is geboren. Volgens zijn (Franstalige) Wikipedia-pagina was dit in 1960 in Kandahar, in het zuiden van Afghanistan.

Hij zou zijn opgegroeid in de streek Band-e-Timor, in het gebied waar Mullah Omar begon met de oprichting van een beweging die later de Taliban zou worden. Veel leiders van deze fundamentalistische groep zijn afkomstig uit dit gebied in de provincie Kandahar.

Tijdens het Afghaanse Taliban-bewind – dat in 2001 werd verdreven door Amerikaanse troepen – was Mansour enige tijd minister van Burgerluchtvaart en Vervoer. Toen de Taliban na de Amerikaanse en Britse invasie in 2001 ineenstortte, vloog Mansour terug naar Balochistan, schrijft de Volkskrant. Hij zou een van de woordvoerders zijn geweest van Omar in onderhandelingen met de Amerikaanse inlichtingendienst CIA.

In 2009 waren er berichten dat de terrorist om het leven was gekomen in de Afghaanse provincie Helmand, maar daarna bleek dat hij nog altijd leefde.

Spoorloos

Gisteren maakten de Afghaanse en Pakistaanse autoriteiten bekend dat Omar in 2013 in een ziekenhuis in het Pakistaanse Karachi is overleden. Hij is over de grens in Afghanistan geïdentificeerd door zijn zoon en vervolgens begraven.

De Talibanleider was sinds 2001 – vlak na de aanslagen op 11 september in de Verenigde Staten – spoorloos en al vaker doodverklaard de afgelopen jaren. De Taliban hebben de dood van hun leider daarentegen altijd ontkend. Ze gingen de afgelopen jaren door met het verspreiden van berichten van hun leider.

In verband met de dood van de leider zijn de vredesbesprekingen tussen Afghanistan en de Taliban uitgesteld. De besprekingen zouden vrijdag een tweede ronde ingaan. Het uitstel is ook op verzoek van de Taliban, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken van Pakistan, het land waar het overleg plaatsheeft.