buitenland

Historische uitspraak Amerika: homohuwelijk mag in alle staten

26 juni 2015Leestijd: 3 minuten

De Verenigde Staten legaliseren het homohuwelijk, blijkt uit een uitspraak van het Federaal Hooggerechtshof. De opperrechters stemden met de kleinst mogelijke meerderheid (5-4) voor openstelling van het huwelijk voor homo’s en lesbiennes.

Met de uitspraak is een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht niet langer in strijd met de Amerikaanse grondwet.

‘Het hof is van opvatting dat koppels van gelijke sekse het fundamentele recht hebben om te trouwen. Deze vrijheid mag hen niet langer ontzegd worden’, zei rechter Anthony Kennedy in een onderbouwing.

50 staten

In 37 van de 50 staten was het homohuwelijk al toegestaan, in 2008 waren dit er slechts twee. Het kon dus nog voorkomen dat getrouwde homostellen in één staat wel wettelijk werden erkend en beschermd, en in de ander niet. Staten moesten individueel kiezen of het homohuwelijk was toegestaan.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De kwestie waar het Hooggerechtshof zich vrijdag over boog, heeft betrekking op het veertiende amendement van de Amerikaanse grondwet, die onder meer gelijke behandeling voor Amerikaanse burgers garandeert.

De vraag was of dat betekent dat verboden op het homohuwelijk, die in dertien staten van kracht zijn, strijdig zijn met de grondwet. Het antwoord daarop is dus ja, oordeelt het Hooggerechtshof.

#liefdewint

Voorstanders van het homohuwelijk en activisten reageren juichend op het nieuws: op de trappen van de rechtbank is sprake van ‘euforische taferelen’.

‘Vandaag zien we een hoogtepunt van een decennialange campagne voor homorechten en in de rechtbanken van de wet,’ zei Evan Wolfson, oprichter van Freedom to Marry. Hij voegde daaraan toe dat ‘hoewel er meer moet worden gedaan op veel fronten, we kunnen vieren dat eerlijkheid en liefde (en veel hard werk) hebben overwonnen’.

President Barack Obama reageerde via Twitter opgetogen. ‘Vandaag is een grote stap in onze mars naar gelijkheid. Homo- en lesbische stellen hebben nu het recht te trouwen net als alle anderen’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Verzet

Conservatieve opperrechters verzetten zich tot op het laatste moment tegen de openstelling van het huwelijk. President van het Hof John Roberts verwoordde zijn verzet met de simpele vaststelling: ‘Dit is een rechtbank, en niet de wetgevende macht’. De sterk conservatieve rechter Antonin Scalia bestempelde de uitspraak van vrijdag als bewijs dat het hof ‘een gevaar is voor de Amerikaanse democratie’.

Het hoogste tribunaal behandelde voor het laatst het thema homohuwelijk in 2012, toen Californië een verbod oplegde. De hoogste rechters oordeelden destijds in het voordeel van de homohuwelijk-voorstanders.

Maar zij wierpen de vraag op of het homohuwelijk een grondwettelijk recht was. De uitspraak was het startsein voor een ontwikkeling waarin staat na staat het homohuwelijk legaliseerde.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.