buitenland

‘Blatters rechterhand betaalde 10 miljoen dollar aan smeergeld’

02 juni 2015Leestijd: 2 minuten

De New York Times heeft de naam bekendgemaakt van de hoge FIFA-official die 10 miljoen dollar aan smeergeld heeft overgemaakt aan collega Jack Warner. Het zou volgens de krant gaan om secretaris-generaal Jérôme Valcke.

Vorige week maakte de Amerikaanse krant bekend dat de voormalige FIFA-bestuurder Jack Warner uit Trinidad en Tobago 10 miljoen dollar zou hebben ontvangen in een deal waarbij Zuid-Afrika het WK voetbal van 2010 kreeg toegewezen.

Niet aangeklaagd

Volgens de New York Times is dit geld overgemaakt aan Warner onder auspiciën van FIFA’s secretaris-generaal en Blatters rechterhand Jerome Valcke. Dit blijkt volgens de krant uit FBI-bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek naar corruptie bij de FIFA.

Die verdachtmaking is opvallend, omdat Valcke niet op de lijst van officieel aangeklaagde personen staat. De Fransman ontkent dan ook dat hij iets met de deal te maken heeft. Per e-mail liet hij aan de krant weten dat hij de betaling niet heeft geautoriseerd en dat hij daar ook niet de macht toe heeft. Volgens een Zuid-Afrikaanse voetbalbestuurder betrof de betaling geen smeergeld, maar een reguliere subsidie ten behoeve van voetbalontwikkeling in de Cariben.

Don Julio

Volgens de FIFA is het bedrag geautoriseerd door het toenmalige hoofd van de financiële FIFA-commissie Julio Grondona. Deze Grondona, ook wel ‘don Julio’ genoemd, had volgens Argentijnse openbaar aanklager miljoenen aan zwart FIFA-geld op overzeese bankrekeningen staan.

Het smeergeld was voor de Argentijn geen garantie voor een eeuwig leven. Grondona overleed vorig jaar aan de gevolgen van een aneurysma in de aorta.

Van schlemiel naar chef

Valcke, die net als Blatter geen enkele achtergrond heeft in de voetbalsport, heeft een bijzondere carrière achter de rug bij de wereldvoetbalbond.

In 2001 beschuldigt Blatter Valcke, die de boeken van een failliet marketing-orgaan controleert, van afpersing van het FIFA-bestuur. Maar als de FIFA in 2003 een nieuwe marketingafdeling opricht, duikt Valcke daar plotseling op als directeur.

Ontslag

Als marketing-directeur maakt de Fransman alles behalve een goede indruk. Louche onderhandelingen met creditcardbedrijven MasterCard en Visa zorgen voor een schadepost van 100 miljoen dollar én een nieuwe deuk in het twijfelachtige imago van de FIFA. Valcke wordt op staande voet ontslagen in 2006.

Wonder boven wonder eindigt de FIFA-carrière van Valcke daar niet.  Sterker nog, zes maanden later benoemt Blatter Valcke tot secretaris-generaal van het hele orgaan. Sindsdien is de Fransman twee handen op één buik met Blatter. Zeer waarschijnlijk verleende de FIFA-baas hem gratie voor gemaakte fouten in ruil voor onvoorwaardelijke steun.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.