buitenland

IS claimt aanslag Texas: het waren ‘soldaten van het kalifaat’

05 mei 2015

Islamitische Staat heeft de aanslag op de Mohammed-cartoonwedstrijd en -expositie opgeëist. De terreurbeweging zegt dat ‘soldaten van het kalifaat’ op het conferentiecentrum in Garland (Texas) hebben geschoten.

Op IS-radiostation al-Bayan werd gezegd dat de tentoonstelling ‘de profeet Mohammed negatief afbeeldde’. Experts zeggen tegen BBC News dat het de eerste keer is dat IS een aanslag in de Verenigde Staten opeist.

Schietpartij

De terreurbeweging zou verder hebben gezegd dat er nog meer komt: ‘We zeggen tegen Amerika dat wat komt, groter en bitterder zal zijn, en dat jullie soldaten van de Islamitische Staat vreselijke dingen zullen zien doen.’

Maandag werd de schietpartij al opgeëist op Twitter door diverse IS-aanhangers, maar wat daarvan klopt is moeilijk te achterhalen. Schutter Elton Simpson had voorafgaand aan de daad via Twitter al gezegd loyaal te zijn aan IS.

Ook twitterde Simpson: ‘Moge Allah ons accepteren als strijders’, en hij gebruikte de hashtag #texasattack. De Twitter-accounts zijn inmiddels verwijderd.

Het is niet duidelijk of de daders daadwerkelijk contact hadden met de terreurbeweging in Irak of Syrië. IS heeft aanhangers over de hele wereld wel diverse keren opgeroepen aanslagen te plegen in de landen die meevechten in de internationale anti-IS-coalitie.

Jihad

Van Elton Simpson is bekend dat aanklagers in de Verenigde Staten hem verdachten van een poging zich aan te sluiten bij de jihad in Somalië. De rechter achtte dat niet bewezen. De dertigjarige man werd wel veroordeeld voor het liegen tegen een FBI-agent.

De andere schutter, Nadir Soofi, is een man van Pakistaanse afkomst en een gescheiden vader. Families van beide mannen kunnen amper geloven wat er is gebeurd. De familie van Elton Simpson veroordeelt het gebruik van geweld.

PVV-leider Geert Wilders was hoofdspreker bij het evenement in Texas, maar het is nog onduidelijk of hij specifiek het doelwit was. Op het moment van de schietpartij had Wilders het pand al verlaten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.