Hoe gaan de spionnen van Kim Jong-un te werk?

22 mei 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Twee Noord-Koreanen die beweren als spion te hebben gewerkt voor het strenge communistische regime van Kim Jong-un doen een boekje open over de spionagepraktijken van hun land. Een van de mannen werd in Zuid-Korea betrapt, waarop zijn hele familie werd geëxecuteerd.

Zij doen hun verhaal aan CNN. De Amerikaanse omroep heeft de verhalen, mede door het strenge en zeer gesloten regime van Noord-Korea, niet kunnen bevestigen. Wel brachten de twee spionnen voorbeelden mee van wapens die zij tijdens hun carrière zouden hebben gebruikt, waaronder gifpennen en gasbranders.

Speciale status

Kim Dong-Shik zegt dat hij werd ‘uitverkoren’ om spion te worden toen hij nog op de middelbare school zat. Hij werd naar een ‘gespecialiseerde universiteit’ gestuurd, waar hij onder meer training kreeg in vechtsporten, duiken, het hanteren van vuurwapens en het omgaan met explosieven.

De spionnen genieten volgens Kim een speciale status in Noord-Korea: ‘ze worden erg goed behandeld. Ze staan op hetzelfde niveau als generaals, en ook hun opleiding is van hetzelfde niveau. Spionnen zijn erg belangrijk voor Noord-Korea’.

Kim begon zijn carrière als spion in 1995 en had verschillende missies in Zuid-Korea. In 1995 werd hij in de hoofdstad Seoul door Zuid-Koreaanse autoriteiten neergeschoten. Zijn missies bestonden onder meer uit het terughalen van Noord-Koreaanse agenten en het rekruteren van Zuid-Koreanen met heimelijke sympathie voor het Noorden.

Zelfmoord

De spionnen leren hoe ze zelfmoord moeten plegen als ze worden gepakt, vertelt Kim. Dit lukte hem echter niet. Hierna werd zijn volledige familie in Noord-Korea geëxecuteerd, omdat het hem niet was gelukt zijn missie te volbrengen.

Volgens hem moeten spionnen ‘bereid zijn te sterven’ voor het regime van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, en moeten ze ervoor zorgen dat ze het er niet levend vanaf brengen wanneer ze worden gepakt. Executies voor degenen die van het regime afwijken komen in Noord-Korea vaak voor.

Rekruteren

De tweede spion is Kang Myong-Do. Hij beweert dat er in landen over de hele wereld spionnen voor het Kim-regime actief zijn. In de Verenigde Staten zouden de aantallen volgens hem in de honderden lopen. Het voornaamste doel van de spionnen is het rekruteren van Koreaanse Amerikanen die het regime van Kim Jong-un steunen, of daarnaar neigen.

Volgens Kang gebruiken de spionnen drie verschillende tactieken bij het rekruteren van nieuwe leden: de eerste is om ze gratis visa naar Noord-Korea aan te bieden, de tweede is om ze toegang tot geld en het bedrijfsleven in Noord-Korea te geven, en de derde is om vrouwen in te zetten om ze te verleiden naar Noord-Korea te komen. Die laatste tactiek wordt volgens hem al sinds de jaren ’80 gebruikt.