buitenland

Dit is de eerste ‘hervorming’ van Sepp Blatter

30 mei 2015Leestijd: 2 minuten

Sepp Blatter is nog maar net begonnen aan zijn vijfde termijn als FIFA-voorzitter, en kondigt nu al een nieuwe hervorming aan. Blatter wil het aantal leden van het dagelijks bestuur van de FIFA uitbreiden.

Het zogeheten uitvoerend comité van de FIFA zou dan niet meer uit 27 maar uit 30 leden bestaan. Daarvoor is een wijziging van het statuut nodig.

Verkiezing

Het is de verwachting dat de bonden van Azië, Afrika en Oceanië een extra lid mogen afvaardigen. Dat zijn ook de bonden die de 79-jarige Zwitser steunden tijdens de verkiezing. Europa heeft in het huidige bestuur met drie vicevoorzitters en vijf leden, de meeste vertegenwoordigers.

Vrijdag was in Zürich de verkiezing om het voorzitterschap van de FIFA. De enige uitdager van Blatter was de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein, maar die gooide de handdoek in de ring toen in de eerste stemronde bleek dat Blatter de meeste stemmen had.

Nadat duidelijk werd dat Blatter het nog vier jaar voor het zeggen heeft, waren er teleurgestelde reacties. ‘Natuurlijk ben ik teleurgesteld,’ zei KNVB-voorzitter Michael van Praag. ‘Hij krijgt er gewoon weer vier jaar bij. Dit is verschrikkelijk.’

Rusland, gastland van het WK in 2018, was wel blij met de nieuwe termijn voor Blatter. De Russen spraken van een democratische verkiezing, maar erkennen dat er hervormingen nodig zijn.

Verdachten

Intussen breidt het strafrechtelijk onderzoek tegen de FIFA uit. Chef Richard Weber van de Amerikaanse belastingdienst IRS zegt tegen The New York Times dat er mogelijk meer verdachten worden aangeklaagd.

De Amerikanen hebben al veertien verdachten aangeklaagd vanwege omkoperij en andere vormen van corruptie. ‘We zijn ervan overtuigd dat er meer mensen en organisaties strafbare feiten hebben gepleegd,’ zegt Weber, die nog geen namen wil noemen.

De IRS werkt samen met de FBI aan het onderzoek. Het onderzoek naar de FIFA begon, nadat de IRS de belastingaangiften van voetbalbobo Chuck Blazer onder de loep nam.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.