buitenland

‘IS-hackers’ slaan toe: Franse zender TV5 Monde uit de lucht

09 april 2015

De Franse televisiezender TV5 Monde is naar eigen zeggen gehackt, door hackers die zijn verbonden aan terreurbeweging IS. Behalve de zender, werden ook de website en sociale media-accounts van de zender doelwit van de aanval.

Hackers zouden onder meer identiteitskaarten hebben gepubliceerd van familieleden van Franse militairen die deelnemen aan de strijd tegen IS.

Facebook

Na ongeveer twee uur kreeg TV5 Monde weer controle over de meeste websites. Toch zijn nog steeds niet alle websites in de lucht. Bezoekers krijgen bij deze sites de boodschap dat ze wegens technisch onderhoud uit de lucht zijn.

Op de Facebook-pagina van TV5 Monde werd een bericht geplaatst, waarin stond dat het ‘cyberkalifaat doorgaat met zijn cyberjihad tegen vijanden van Islamitische Staat’. Profielfoto’s op sociale media werden vervangen door een gemaskerde extremist. En bovenaan Facebook stond: ‘Je suis IS.’

Ook werden Franse militairen bedreigd door de hackers: ‘Soldaten van Frankrijk, blijf weg van Islamitische Staat! Jullie hebben de kans om jullie families te redden, maak daar gebruik van,’ stond in een bericht op Facebook.

Oorlog

Verder richtten de hackers zich ook op de Franse president François Hollande, die ‘een onvergeeflijke fout’ zou hebben gemaakt door deel te nemen aan ‘een oorlog zonder doel’. ‘Daarom hebben de Fransen het cadeau gekregen van Charlie Hebdo en Hyper Cacher in januari,’ schreven de hackers verwijzend naar de terreuraanslagen in januari.

Vanwege de hack konden de uitzendingen van TV5 Monde ook niet doorgaan. Directeur Yves Bigot zegt in een videoboodschap dat het nog wel uren, misschien wel dagen kan duren voordat de zender weer volgens de reguliere programmering kan uitzenden. Volgens Bigot zijn er weken van voorbereiding nodig geweest om de aanval uit te voeren.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het is niet de eerste keer dat pro-IS hackers toeslaan. In januari was het Twitter- en YouTube-account van het Amerikaanse leger doelwit van een digitale aanval door de hackersgroep Cyber Caliphate

Frankrijk kampt net als veel andere Europese landen met de uitreis van moslims naar landen als Syrië en Irak. Ongeveer 1.500 Fransen zouden het land hebben verlaten en zich hebben aangesloten bij IS, of andere terroristische organisaties. In Irak en Syrië maken de Fransen ongeveer de helft uit van alle Europese jihadisten daar.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.