buitenland

Erdogan ontvouwt felle oorlog tegen PKK in Nieuwjaarsspeech

31 december 2015Leestijd: 2 minuten

Ook in het nieuwe jaar gaat de strijd tegen de Koerdische militante beweging in alle hevigheid door. Dit jaar zijn al ‘meer dan drieduizend terroristen’ om het leven gekomen.

‘Wij zijn vastberaden en hebben alle mogelijkheden om af te rekenen met de PKK,’ zegt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in zijn Nieuwjaarstoespraak, schrijft Hürriyet.

Dubbeloorlog

Turkije zal ook in 2016 elke plek ‘zuiveren’ van terroristen, waar zij zich ook bevinden, van de bergen tot in de steden. Het regeringsleger voert in feite een ‘dubbeloorlog’ uit, zowel tegen de PKK als tegen Islamitische Staat (IS).

Maar het voornaamste doelwit zijn toch echt de Koerdische militanten en niet de terroristen van de radicaalislamitische beweging, die in Syrië en Irak – en ook aan de grens met Turkije – een ‘kalifaat’ heeft uitgeroepen.

Westerse bondgenoten van Turkije willen dat het land zich meer gaat focussen op de strijd tegen IS. Het geweld in het zuidoosten van Turkije is de afgelopen tijd flink opgelaaid. Dat gebeurde nadat een wapenstilstand tussen Ankara en de PKK, dat in totaal twee jaar standhield, in juli uiteenspatte.

Onze broeders

In zijn Nieuwjaarsboodschap zei de Turkse president verder dat zijn land geen ‘territoriale ambities’ heeft, en de soevereiniteit van de buurlanden niet wil schaden. Het is een reactie op de rel tussen Turkije en (buurland) Irak over de stationering van Turkse troepen bij Mosul, in het noorden van Irak.

‘Het enige dat we willen, is vrede en veiligheid voor de mensen in de regio, die cultureel en historisch gezien onze broeders zijn.’Ook ging Erdogan nog even in op die andere, voortwoekerende rel met Rusland, over het neerhalen van de Russische jet SU-24, eind november.

Hij herhaalde dat Turkije er nooit op uit is geweest om de spanningen te laten oplopen, maar dat Ankara wel het recht heeft om de eigen soevereiniteit te beschermen, juist in een regio ‘waar de spanningen op het hoogste niveau liggen’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.