buitenland

Terreuraanval ‘zeer nabij’ in Brussel: dreigingsniveau omhoog

21 november 2015

In de Belgische hoofdstad Brussel is het dreigingsniveau voor een terroristische aanslag van drie naar vier opgeschroefd. Dat is het hoogste niveau. Een mogelijke aanval is ‘ernstig en zeer nabij’.

In de rest van België is de dreiging minder concreet en blijft het dreigingsniveau op drie staan. Het Belgische Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse spoorde de mensen in Brussel vrijdag al aan veiligheidsmaatregelen te nemen.

De bevolking moet veiligheidscontroles accepteren en geen geruchten verspreiden, bij concrete aanwijzingen moet de politie of overheid worden ingeschakeld. Drukke plekken in Brussel als concerten, stations en luchthavens kunnen het best worden vermeden. De metro’s zijn zaterdag gesloten.

Verdachten

Na de aanslagen in Parijs werd het dreigingsniveau in België al naar drie opgeschroefd. Bij huiszoekingen zijn verschillende personen opgepakt, onder wie er drie worden ondervraagd. Een van hen werd vrijdagavond als verdachte aangemerkt.

De andere twee zijn Mohamed Amri (27) en Hamza Attouh (21). De twee mannen die de voortvluchtige Salah Abdeslam na de aanslagen in de Franse hoofdstad ophaalden. Zij verklaarden vrijdag aan de politie dat ze niks wisten van het bloedbad, omdat de autoradio niet aan stond onderweg naar Parijs.

De Franse politie heeft vrijdag een foto van Abdseslam verspreid omdat hij zich mogelijk vermomd had om niet te worden herkend. Ook zou hij een nieuwe naam gebruiken: Yassine Baghli. Abdeslam is nog altijd voortvluchtig na de aanslagen in Parijs. Hij wordt van betrokkenheid verdacht. 

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.