buitenland

Ook Amedy Coulibaly begraven: niet in Mali, waar dan wel?

23 januari 2015Leestijd: 2 minuten

Mali weigerde het lichaam van de Franse terrorist Amedy Coulibaly, maar hij heeft nu toch een laatste rustplaats gekregen. Coulibaly is vrijdagochtend in de buurt van Parijs begraven.

Het lichaam van Coulibaly ligt op een begraafplaats in Thiais, een zuidelijke voorstad van Parijs, in een speciaal gedeelte voor moslims.

Lichaam

Om het lichaam van de van oorsprong Malinese Coulibaly was veel te doen. De familie van de terrorist wilde dat hij in Mali zou worden begraven, maar het land weigerde.

Woensdagavond zou het lichaam naar de Malinese hoofdstad Bamako worden gevlogen. Mali zag daar op het laatste moment van af, omdat Coulibaly geen Malinees paspoort had. Het lichaam van Coulibaly werd daarom weer teruggebracht naar een forensisch instituut in Parijs.

Omdat Coulibaly niet in Mali werd begraven, zou hij in de gemeente Fortenay-aux-Roses zijn laatste rustplaats krijgen. Dat is de plek waar de terrorist voor het laatst woonde. Ook dat ging niet door, omdat het huis waar hij verbleef niet op naam stond van Coulibaly, maar op die van zijn voortvluchtige vriendin Hayat Boumeddiene. Waarom het Thiais is geworden, is niet bekend.

Aanslag

De twee andere terroristen, Chérif en Saïd Kouachi zijn eerder al begraven. Het lichaam van Saïd Kouachi ligt in Reims, waar hij enkele jaren geleden ging wonen. Zijn broer Chérif ligt op een speciale moslimbegraafplaats in Gennevilliers, een plaatsje ten noorden van Parijs.

Coulibaly was de man die een dag na de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo een politieagente doodschoot. Een dag later gijzelde hij het personeel en de bezoekers van een koosjere supermarkt. Daar schoot hij vier mensen dood.

Zijn vriendin Boumeddiene zette hij enkele dagen voor de aanslagen af op de luchthaven van Madrid. Vanuit de Spaanse hoofdstad vloog zij naar Turkije, waar ze de grens met Syrië is overgestoken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.