buitenland

‘Coulibaly maakte video van gijzeling koosjere supermarkt’

31 januari 2015Leestijd: 2 minuten

Terrorist Amedy Coulibaly maakte videobeelden in de koosjere supermarkt die hij begin deze maand gijzelde. Met een camera op zijn lichaam zou Coulibaly een opname hebben gemaakt van 7 minuten.

Een bron die nauw betrokken is bij het onderzoek naar de terreurdaad heeft dat gezegd tegen het Franse tijdschrift L’Express. Op de beelden is te zien hoe Coulibaly drie van de vier gijzelaars met een kalasjnikov vermoordt.

Camera

Coulibaly probeerde tijdens de gijzeling in de Hyper Cacher in Parijs de beelden te uploaden op zijn laptop en ze te verspreiden. Door technische problemen lukte het Coulibaly niet en daarom plaatste hij de geheugenkaart van de camera, die hij op zijn lichaam droeg, in de computer van de supermarkt.

De beelden verschenen daar ook niet op het scherm, waarna Coulibaly een gijzelaar zou hebben gedwongen om hem te helpen. Of het de terrorist uiteindelijk is gelukt om de beelden door te sturen, weten onderzoekers niet zeker.

Maar zij achten het goed mogelijk dat Coulibaly de beelden op een andere manier toch naar een extremistische moslimgroep heeft gestuurd, en de video op een gegeven moment op internet zal verschijnen. Coulibaly hoorde naar eigen zeggen bij terreurorganisatie IS.

Gewaad

Na de gijzeling van de koosjere supermarkt op 9 januari kwam er een andere video vrij van Coulibaly, waarin hij trouw zweert aan IS. In het filmpje draagt Coulibaly verschillende kledingstukken, waaronder een wit gewaad en militaire kleding.

Op de beelden is te zien hoe Coulibaly zich voorbereid op de aanslagen. Behalve de gijzeling in de koosjere supermarkt, schoot de terrorist ook een Franse politieagent dood. Hij zweert in de video trouw aan IS-leider Abu Bakr al-Baghadi en hij zegt tegen de politie te zijn.

Coulibaly heeft gezegd dat hij gescheiden van de broers Kouachi, verantwoordelijk voor de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo, handelde.

Amedy Coulibaly werd vorige week begraven in Thiais, een zuidelijke voorstad van Parijs. Zijn familie wilde eigenlijk dat hij in Mali zou worden begraven, maar de Malinese regering weigerde op het laatste moment. Omdat Coulibaly geen Malinese nationaliteit had, kon hij daar niet zijn laatste rustplaats krijgen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.