buitenland

Obama onthult zijn plan om de Islamitische Staat te bestrijden

07 september 2014Leestijd: 2 minuten

Blijft het bij luchtaanvallen in Irak of gaan de Verenigde Staten meer doen tegen de Islamitische Staat (IS)? President Barack Obama zal woensdag zijn ‘strijdplan’ tegen IS aankondigen.

In een interview met NBC News zei Obama dat de Verenigde Staten terroristen ‘zullen opsporen waar ze ook zijn’.

Verzwakken

Obama benadrukte in het gesprek dat hij niet van plan is grondtroepen naar Irak te sturen. ‘We weten hoe we dit moeten aanpakken. We hebben al vaker terroristen bestreden,’ aldus de president. Hij wijst daarbij naar het verzwakken van Al-Qa’ida en de dood van Al-Shabaab-leider Ahmed Abdi Godane in Somalië.

De belangrijkste en eerste stap was het ‘probleem in beeld’ krijgen, de situatie in kaart brengen. De tweede stap was het in veiligheid brengen van Amerikaans personeel van diplomatieke posten in Irak en tegelijkertijd humanitaire operaties uitvoeren.

Onderdeel daarvan was ook het veilig houden van steden als Erbil, de hoofdstad van de autonome regio Koerdistan. Nu is het tijd voor de volgende fase, zegt Obama. Daarbij gaat het vooral om het offensief tegen IS.

‘We moeten een Iraakse regering op zijn plaats krijgen, en ik denk dat dat volgende week gaat lukken,’ zegt Obama. ‘We takelen IS toe, verkleinen zijn grondgebied en verslaan ze.’

Onthoofding

Ondanks de onthoofding van de Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff gaat er van IS momenteel geen dreiging uit richting de Verenigde Staten, zegt Obama. Maar als IS uitbreidt en meer jihadisten uit het buitenland aantrekt, zal dat in de toekomst wel het geval zijn.

De Amerikaanse luchtmacht heeft zondag luchtaanvallen uitgevoerd bij een stuwdam in de rivier de Eufraat, ongeveer 220 kilometer ten noorden van Bagdad. Het ging vermoedelijk om de eerste Amerikaanse luchtaanval op posities van IS in het westelijk deel van Irak.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.