buitenland

Nederland stuurt 50 laboranten naar Afrika in strijd tegen ebola

12 december 2014Leestijd: 2 minuten

Ongeveer vijftig Nederlandse laboranten gaan in Liberia en Sierra Leone helpen bij de strijd tegen ebola. Ze gaan er bloed van patiënten testen op besmetting met het dodelijke virus.

Volgens minister Lilianne Ploumen (PvdA) van Ontwikkelingssamenwerking hebben de Verenigde Naties (VN) laten weten dat er een tekort is aan laboratoria en gespecialiseerde medewerkers in de getroffen gebieden.

Mobiele laboratoria

Met de Nederlandse bijdrage wordt de medische testcapaciteit in Liberia en Sierra Leone ‘flink opgeschroefd’, zei de minister vrijdag in Brussel.

De laboranten zullen in Liberia en Sierra Leone het bloed van mogelijk besmette patiënten testen op het virus. Dit doen zij vanuit mobiele laboratoria die door marineschip Karel Doorman naar West-Afrika zijn vervoerd.

Samenwerking

Aanvankelijk zullen er drie tot vier teams van elk vier of vijf laboranten aan de slag gaan. Na enkele weken zullen zij door collega’s worden afgelost. De hulpactie komt voort uit een samenwerkingsverband tussen de overheid, het Erasmus Medisch Centrum en hulporganisatie Save the Children.

Diep respect

Minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid zei ‘diep respect’ te hebben voor de Nederlanders die in het belang van anderen in de ebolagebieden werken.

Het Amerikaanse tijdschrift Time riep deze week alle ebola-hulpverleners uit tot persoon van het jaar. Het tijdschrift roemde de hulpverleners om hun heldenmoed, volhardendheid en hun bereidheid om grote risico’s te nemen om het leven van anderen te redden.

Nog niet onder controle

De ebola-uitbraak heeft in West-Afrika meer dan 6.300 doden veroorzaakt. Sierra Leone is met 7.897 besmettingen het zwaarst getroffen land. In Guinea slaat het virus nog altijd om zich heen, terwijl het aantal besmettingen in Liberia afneemt.

Over het hele gebied gezien lijkt de uitbraak over zijn hoogtepunt heen, maar in lokale gevallen komen er razendsnel nieuwe gevallen bij. Zo moest het Kono-district in Sierra Leone door de overheid worden afgesloten vanwege een grote lokale uitbraak. De situatie zou er alarmerend zijn. Op dit moment sterft ongeveer driekwart van de besmette patiënten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.