buitenland

Turkije is niet boos maar bezorgd over behandeling diaspora

26 november 2014Leestijd: 2 minuten

Turkije heeft geen kritiek op de Nederlandse overheid of politiek. Maar de Turkse regering is wel bezorgd over de beeldvorming rond Turkse jongeren in Nederland.

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) belde woensdagavond met zijn Turkse ambtgenoot Mevlüt Çavuşoğlu.

Discriminerende uitingen

Aanleiding voor het gesprek was de uitspraak van een woordvoerder van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken over de ‘discriminerende uitingen’ in de richting van Turkse jongeren in Nederland. De woordvoerder zei dat Turkije deze uitlatingen ‘onacceptabel’ zou vinden.

Minister Koenders sprak daarop met de Turkse ambassadeur in Nederland en liet diens plaatsvervanger langskomen op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook belde hij een klein half uur met zijn ambtgenoot in Ankara.

Bemoei je met eigen zaken

Boodschap van die gesprekken was dat een buitenlandse mogendheid zich niet heeft te bemoeien met een democratisch debat in Nederland. De minister zei bovendien dat integreren een ‘werkwoord’ is en dat optimale integratie vooral van de Turken zelf afhangt.

Zijn Turkse collega zei het met Koenders eens te zijn. Volgens Çavuşoğlu hoort daar ook bij dat Turkse Nederlanders de Nederlandse taal leren.

Brandje geblust

Daarmee lijken de Turken het diplomatieke brandje dat woensdag ontstond alweer te hebben geblust. Wel zei de Turkse minister ‘zorgen’ te hebben over reacties die in de afgelopen tijd in de Nederlandse samenleving zijn geuit, bijvoorbeeld over een onderzoek waaruit blijkt dat onder Turkse jongeren massaal steun zou bestaan voor terreurbewegingen als Islamitische Staat (IS).

De ministers hebben daarom afgesproken dat ze elkaar binnenkort ontmoeten om verder te praten over de ‘wederzijdse zorgen’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.