Voetbal

Eredivisie gaat van start: hoe gaan de clubs om met corona?

13 augustus 2021

Veel voetbalfans hebben reikhalzend uitgekeken naar de start van de Eredivisie. Go Ahead Eagles en SC Heerenveen schieten vanavond om 20:00 uur het nieuwe seizoen in gang. Maar hoe vol zullen de stadions zitten en waaraan moeten supporters denken voordat ze naar het stadion gaan?

1. Hoe verliep de voorbereiding op het nieuwe seizoen?

Veel clubs zijn al sinds eind juni in training. Na een hele trits oefenwedstrijden begint dit weekeinde het echte werk. Bij de ene club verliep de voorbereiding geruislozer dan bij de andere. Dat geldt in extreme mate voor Willem II. Een grote corona-uitbraak in de selectie zorgde ervoor dat een deel van de spelersgroep in quarantaine moest. Oefenwedstrijden werden afgezegd. Door alle coronagevallen speelde de club er maar vijf. Ter vergelijking: Heracles Almelo kwam elf keer in actie.

Traditioneel spelen betaaldvoetbalorganisaties in de voorbereiding een aantal oefenwedstrijden tegen amateurclubs uit de regio. Dit jaar kozen veel clubs ervoor om alleen te oefenen tegen andere profclubs. Dit gebeurde op last van de lokale autoriteiten veelal achter gesloten deuren of met weinig publiek.

2. Is er een risico dat de competitie ontregeld
raakt door nieuwe besmettingen?

Er is een reële kans dat ook dit seizoen spelers met het coronavirus besmet raken. In de voorbereiding was het in Tilburg raak. Wel hebben veel spelers uit de Eredivisie zich laten vaccineren. Er geldt geen vaccinatieplicht. Uit een rondgang van L1 langs de vier Limburgse profclubs, blijkt dat de medische staf spelers uitvoerig informeert over de effecten van vaccinatie. De keuze is uiteindelijk aan de speler zelf.

In de Engelse Premier League gaat per 1 oktober mogelijk een vaccinatieplicht gelden. De  competitieleiding hoopt zo uitstel van wedstrijden in het najaar  te voorkomen. Spelersvakbond PFA liet in een reactie weten voorstander te zijn van vaccinatie, maar hoopt op een uitzonderingspositie voor spelers die het vaccin liever niet nemen vanwege hun religieuze overtuiging of uit medisch oogpunt.

3. Hoe zien de eerste weken van het seizoen eruit?

Tijdens een persmoment op maandag 2 augustus maakte demissionair premier Mark Rutte (VVD) bekend dat de stadions niet volledig gevuld mogen zijn. Tijdens de eerste speelronden is tweederde van de volledige capaciteit van een stadion het maximum. Tevens zijn er voor het eerst sinds maart 2020 uit-supporters welkom. De beperkingen blijven in elk geval tot 1 september van kracht.

Lees ook deze column van Gerry van der List: Racisme in de sport: wat doe je ertegen?

De Eredivisie CV, KNVB en Keuken Kampioen Divisie reageerden teleurgesteld op het besluit van het kabinet. ‘Het probleem rondom de controle en handhaving speelt niet in het voetbal, maar in de (nacht)horeca,’ lieten zij weten in een reactie. Volgens de organisaties zijn tijdens de drie groepsduels van het Europees Kampioenschap in de Johan Cruijff ArenA en de Europese wedstrijden van PSV, geen brandhaarden ontstaan.

Als supporter kun je niet zomaar naar het stadion. Naast een geldig toegangsbewijs dien je volledig te zijn gevaccineerd (+14 dagen), een negatieve coronatest te hebben (Testen voor Toegang) of in het bezit te zijn van een herstelbewijs. De negatieve coronatest mag niet ouder zijn dan 24 uur.

4. Is de situatie in omringende landen vergelijkbaar?

België

In de Belgische Pro League zijn al twee speelronden afgewerkt. De voorbije weken werd voor beperkt publiek gespeeld, maar daarin komt verandering. Met ingang van dit weekeinde lopen de stadions weer vol. Supporters moeten wel een zogenoemd ‘Covid Safe Ticket’ kunnen overleggen. De supporter is in dat geval volledig gevaccineerd (+14 dagen), negatief getest op een PCR-test of minder dan 6 maanden geleden hersteld van corona (en in het bezit van een herstelcertificaat).

Er zijn zeker vier clubs, te weten Charleroi, KV Kortrijk, KV Oostende en Zulte Waregem, die een deel van het stadion hebben ingeruimd voor mensen die niet volledig zijn gevaccineerd. Dit deel van het stadion is niet bedoeld voor vaccinweigeraars, maar voor mensen die nog niet in de gelegenheid waren om hun tweede prik te halen.

Duitsland

In veertien van de zestien Duitse deelstaten is 50 procent van de capaciteit van het stadion de limiet. Er is wel een bovengrens: 25.000 toeschouwers. In Beieren en Hamburg gelden strengere regels. Verder wordt supporters gevraagd hun mondkapje op te houden tijdens de wedstrijd.

Hans-Joachim Watzke, voorzitter van Bundesligaclub Borussia Dortmund, liet in gesprek met omroep WDR weten dat supporters die volledig zijn ingeënt de voorkeur krijgen bij de kaartverkoop. Het grootste deel van het stadion is namelijk bestemd voor mensen die zijn gevaccineerd (24.000 plekken). De resterende 1.000 kaarten zijn voor mensen met een negatief testbewijs. FC Köln gaat nog een stap verder. Naast gevaccineerden mogen in Keulen alleen kinderen en mensen met een negatief testbewijs naar binnen die zich om medische reden niet kunnen laten inenten.

Engeland

Bijna alle coronamaatregelen zijn afgeschaft bij de Britten: Britten vieren ‘Freedom Day’ ondanks besmettingen

Op 19 juli vierden de Britten ‘Freedom Day’. Bijna alle coronamaatregelen zijn toen opgeheven. De hoogste voetbalcompetitie van het land treft toch maatregelen om te voorkomen dat supporters tijdens een wedstrijd besmet raken. Er komen ‘covid spot-checks’. Supporters kan bij het betreden van het stadion worden gevraagd naar hun vaccinatiestatus of dienen een negatief testbewijs te tonen. De stadions zullen wel weer ouderwets vol zitten.

Per 1 oktober hebben mogelijk alleen volledig gevaccineerden nog toegang tot de stadions. Het is dan niet langer voldoende om een negatief testbewijs te tonen. Op het moment van schrijven is nog niet duidelijk of dit plan van de Premier League doorgang zal vinden.

Net als in andere competities is de Premier League er veel aan gelegen dat er weer publiek is. Het voorbije seizoen liepen de clubs miljoenen mis doordat de kaartverkoop volledig stillag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.