Sociale media

Techtitanen grijpen in: Trump verbannen van Twitter en andere sociale media

11 januari 2021

President Donald Trump is zijn spreekbuis kwijt. Sinds vrijdagnacht 8 januari is de president niet meer welkom op het sociale medium, zijn account @realDonaldTrump werd verbannen. Toen de president een andere account, @POTUS, wilde gebruiken, werd ook dat geblokkeerd. Waar kan Trump nog naartoe en waarom grijpen de techtitanen nu in?

1. Waarom is Trump verwijderd?

De maat was vol, daar komt de verklaring van Twitter op neer. Vrijdagavond zette het techbedrijf een verklaring op zijn eigen site. Het bedrijf had een onderzoek gedaan naar Trumps tweets en hoe die op het platform, en daarbuiten, worden geïnterpreteerd. Volgens Twitter kunnen Trumps tweets worden begrepen als oproepen tot geweld. Dat is verboden.

Twitter wijst op de gebeurtenissen van woensdag 6 januari. Toen werd het Amerikaanse Congres bezet door duizenden Trump-aanhangers. Op Twitter becommentarieerde Trump de situatie, maar deed geen oproep de bezetting te beëindigen.

Het bedrijf leest de tweets van Trump in bredere context. Zo wordt een tweet van Trump aangehaald van 8 januari, daarin schrijft de president:

‘The 75,000,000 great American Patriots who voted for me, AMERICA FIRST, and MAKE AMERICA GREAT AGAIN, will have a GIANT VOICE long into the future. They will not be disrespected or treated unfairly in any way, shape or form!!!”’

‘De 75 miljoen grote Amerikaanse patriotten die voor mij stemden, zullen een GROTE STEM houden, ook in de toekomst. Zij zullen niet met een gebrek aan respect of oneerlijk worden behandeld, op welke manier dan ook.’

Volgens Twitter verheerlijkt de president zo geweld, als de tweet wordt gelezen in de bredere context van de gebeurtenissen van vorige week. Geweldsverheerlijking op Twitter is verboden.

2. Wat is de kritiek op het besluit?

Geweldsverheerlijking mag dan verboden zijn, op Twitter zijn er genoeg voorbeelden van te vinden. Ook van staatshoofden. Zo kan de Iraanse ayatollah Khamenei Israël een kankergezwel noemen dat moet worden verwijderd. Die tweet uit 2018 staat nog online:

Volgens gebruikers is Twitter hypocriet. Waarom mag een leider van Iran wel dat soort uitspraken doen, maar is Trump permanent verwijderd? Berichten op Twitter van andere dictatoriale regimes, zoals die van de Chinese overheid, worden ook zonder op- of aanmerking geplaatst.

Pas nu Trump politiek melaats is, durft Twitter hem wel aan te pakken, zeggen critici. Eerder lieten ze hem talloze onbewezen beweringen doen op het platform.

3. Waar kan Trump nog terecht?

Niet alleen Twitter doet Trump in de ban. Sinds het Twitterverbod van de Amerikaanse president verbannen platformen als Facebook, Instagram, YouTube, Spotify, Snapchat, TikTok en Reddit hem ook of beperken Trump door zijn berichten te verwijderen. Daardoor kan de president alleen nog terecht op alternatieve kanalen, waar hij moet rekenen op een veel kleiner publiek.

Hiertoe behoort onder meer BitChute, een ‘censuurvrij’ alternatief voor YouTube. Ook is er de Russische berichtendienst Telegram, die functies van WhatsApp en Twitter combineert. Verder bestaat het sociale medium Gab, met als doel de bevordering van de vrijheid van meningsuiting.

Maar net als BitChute en veel andere alternatieve platformen biedt het een podium voor racisme, antisemitisme en geweldsverheerlijking. Dat laatste geldt ook voor Twitter-alternatief Parler en was reden voor techgiganten Apple en Google om de app uit hun appstores te verwijderen.

Nadat Twitter het account van Trump opschortte, werd Parler in korte tijd een van de meest gedownloade apps. De populariteit was echter van korte duur. Techbedrijf Amazon en andere bedrijven stopten maandag 11 januari met de webhosting van Parler waardoor het medium nu offline is.

4.Is er wel een kans voor alternatieve platformen?

Door prominenten als Trump het zwijgen op te leggen, zouden techbedrijven zich schuldig maken aan censuur, zeggen critici. Een veelgehoord tegenargument is dat er genoeg alternatieve platformen zijn of de mogelijkheid bestaat er zelf een op te richten. Maar dat blijkt in de praktijk niet zo makkelijk.

Apple en Google bepalen welke apps te downloaden zijn in hun App Store of Google Play Store. Toelating door deze twee bedrijven bepaalt in grote mate het succes van een app en social mediaplatform. Zowel Apple als Google zit niet te wachten op ongereguleerde apps waarin kan worden opgeroepen tot geweld, zo ondervond Parler. Daardoor is de kans groot dat alternatieve platformen alternatief blijven.

Wel is er de mogelijkheid om op een iPhone of Android-toestel apps te downloaden via een externe partij en zo de appstores te omzeilen. Maar een van de nadelen is dat deze apps niet voldoen aan de veiligheidseisen die Google en Apple stellen. De kans op schadelijke software of diefstal van data is daarmee groter.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.