Kort nieuws

Omstreden Gronings studentencorps Vindicat gekortwiekt

01 oktober 2018Leestijd: 6 minuten

De Groningse studentenvereniging Vindicat raakt haar bestuursbeurzen kwijt: nadat leden zich de afgelopen jaren misdroegen, vroegen de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool om een cultuurverandering, maar die kwam er volgens de hogeronderwijsinstellingen niet. Ander opvallend nieuws van maandag 1 oktober: Duitsland mag een Iraanse diplomaat die een aanslag beraamde aan België uitleveren, zes ‘neo-nazi’s’ zitten vast wegens gewelddadige plannen in Chemnitz en Franse chansonnier Charles Aznavour is op 94-jarige leeftijd overleden.

Vindicat wordt bestraft voor uitblijven cultuurverandering

Studentenvereniging Vindicat is haar accreditatie van de Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool kwijt. Daardoor krijgen de bestuursleden van de studentenvereniging uit Groningen geen bestuursbeurzen meer en wordt de vereniging ook niet meer uitgenodigd voor officiële gelegenheden. Eerder werd de accreditatie voor 2017 al opgeschort na incidenten.

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Hanzehogeschool nemen het negatieve advies van de Accreditatiecommissie Studentenorganisaties over.

De Accreditatiecommissie is van mening dat de maatregelen die de vereniging heeft genomen, onvoldoende hebben geleid tot de gewenste cultuurverandering:

  • Het urgentiegevoel om het overmatig alcoholgebruik bij Vindicat aan te pakken lijkt te ontbreken; daarnaast is er nog in onvoldoende mate sprake van een alcoholvrije/nuchtere leiding tijdens de introductie;
  • Interne enquêtes tonen aan dat een aanzienlijk deel van de leden van Vindicat de cultuur als onveilig ervaart; daarnaast speelt alcoholgebruik een te grote rol binnen de vereniging;
  • Bij incidenten worden nog steeds de regels van het interne rechtssysteem aangehouden in plaats van de overeengekomen accreditatiestandaarden; er is nog onvoldoende transparantie nadat zich een ernstig incident heeft voorgedaan.

Eerder zag de commissie de bereidheid om te veranderen overigens wél.

Rector magnificus Elmer Sterken van de RUG: ‘We hebben dit besluit vooral genomen vanwege het gebrek aan veranderingsbereidheid bij de vereniging. Die moet er echt komen, willen we een gezonde en veilige studentengemeenschap in Groningen bewerkstelligen.’

De maatregelen gelden tot 1 september 2019.

Naar Groningen of toch naar een andere studentenstad? Lees donderdag ook op de site Elsevier Weekblad het dossier Beste Studies.

Vindicat is ‘zeer teleurgesteld’: ‘Na de afgelopen tumultueuze jaren heeft Vindicat, in samenwerking met de academische instellingen, anderhalf jaar geleden een nieuwe koers ingezet. Een cultuurverandering is op gang gekomen die zijn vruchten afwerpt. […] De cultuurverandering gaat niet van vandaag op morgen. Het is een proces waar een langere periode overheen gaat. Wij hadden gehoopt dat ons meer tijd was gegund.’

Het was ooit gezelliger op de vereniging. Om nieuwe leden te werven, maakte Vindicat in 2016 deze promo:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Lees ook het commentaar van René van Rijckevorsel op de eerdere incidenten uit 2016: Niks fijners dan – eindelijk – het corps de maat kunnen nemen

Duitsland mag terreurverdachte Iraanse diplomaat uitleveren

De Iraanse diplomaat Assadollah Assadi, die vastzit op verdenking van het beramen van een aanslag op Iraanse oppositiegroepen, mag door Duitsland worden uitgeleverd aan België. Dat heeft de Duitse rechter maandag bepaald: Assadi kan zich niet beroepen op zijn diplomatieke onschendbaarheid, omdat hij tijdens zijn arrestatie in Duitsland was en dat bezoek niets met zijn diplomatieke functie te maken had.

Assadi, die werkte voor de Iraanse ambassade in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen, werd begin juli in Duitsland opgepakt wegens betrokkenheid bij het beramen van een aanslag op de bijeenkomst ‘Free Iran 2018′ van zo’n 25.000 Iraanse oppositieleden in de Franse hoofdstad Parijs. Hij had een Belgisch-Iraans echtpaar voorzien van explosieven, waarmee ze een aanslag wilden plegen. Ze werden eind juni nabij Antwerpen opgepakt door de Belgische antiterreurpolitie.

De diplomaat gaf onder meer springstof TATP aan Amir S., die in Iran werd vervolgd wegens sympathieën voor de marxistische Iraanse Volksmoedjahedien (MEK). S. beweert dat zijn familie ‘in Iran onder zware druk van de overheid’ staat, en hij daarom is gedwongen de aanslag te plegen. Op de bijeenkomst Free Iran 2018 waren ook veel leden van de MEK aanwezig, die door het regime in Teheran wordt bestempeld als terreurorganisatie. In juli, kort na de arrestatie van Assadi, zette Nederland twee Iraanse diplomaten van de ambassade in Den Haag uit. Hoewel het ministerie van Buitenlandse Zaken niet wilde laten weten waarom, wordt vermoed dat het besluit te maken had met de verijdelde aanslag.

Vorige week, nadat een aanslag werd gepleegd op een militaire parade in de Iraanse stad Ahvaz (25 doden), kwam de diplomatieke relatie tussen Nederland en Iran verder onder druk te staan. Iran betichtte onder meer Nederland van steun aan ‘terroristische organisaties’, waaronder de pan-arabistische separatistische beweging de Arab Struggle Movement for the Liberation of Al-Ahwaz (ASMLA), die een hoofdkwartier heeft in Delft. ASMLA ontkende echter in alle toonaarden achter de aanslag te zitten. Vanochtend reageerde het Iraanse leger met raketaanvallen op Syrië, waar militanten van oppositiegroepen zouden zijn getroffen.

‘Neo-nazi’s’ opgepakt voor gewelddadige plannen in Chemnitz

De week vol demonstraties en hoogoplopende spanningen in de Oost-Duitse stad Chemnitz, die begonnen nadat een 35-jarige Duitser werd doodgestoken door vermoedelijk twee asielzoekers, blijft de gemoederen in Duitsland bezighouden. Maandag arresteerde de politie zes verdachten van een zogenoemde ‘rechts-extremistische terreurgroep’ die aanvallen op buitenlanders zou hebben willen plegen.

Volgens de Duitse politie gaat het om mannen tussen de 20 en 30 jaar oud, die betrokken waren bij de groep Revolution Chemnitz. In een politiebericht worden zij omschreven als hooggeplaatste leden van de ‘hooligan-, skinhead- en neo-nazi-scene’ in het gebied rond Chemnitz. Zij zouden een aanval op mensen met een migrantenachtergrond en politieke tegenstanders hebben willen plegen tijdens de Dag van de Duitse Eenheid, die woensdag wordt gevierd om de hereniging van West- en Oost-Duitsland te vieren.

Opmerkelijk is verder dat de politie verwijst naar zogenoemde ‘klopjachten op buitenlanders’, die op de eerste dag van de rellen in Chemnitz (eind augustus) zouden hebben plaatsgehad. Een video daarover op sociale media leidde tot een groot conflict in de Duitse regering: Hans-Georg Maassen, chef van de binnenlandse veiligheidsdienst BfV, zei dat de beelden vermoedelijk in scène waren gezet, en dat er geen bewijs was voor zulke ‘klopjachten’.

Lees ook het verslag van correspondent Rob Savelberg: Hitlergroet is terug in Duitsland

Hoewel Maassen die uitspraak later terugnam, eisten linkse oppositiepartijen en coalitiepartij SPD zijn ontslag. De CSU, de Beierse zusterpartij van de CDU van bondskanselier Angela Merkel, zag geen probleem en wilde dat de inlichtingenchef zou aanblijven. Merkel besloot uiteindelijk tot een compromis, door Maassen te ‘promoveren’ tot staatssecretaris. Nadat ook over dat besluit verontwaardiging ontstond in de Duitse Bondsdag, kwam ze terug op de promotie en benoemde ze de BfV-chef tot speciaal adviseur op het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Chansonnier Charles Aznavour overleden

De Franse zanger Charles Aznavour is op 94-jarige leeftijd overleden. Dit hebben zijn medewerkers in Franse media laten weten.

Hugo Camps sprak voor Elsevier Weekblad met Aznavour toen de zanger op 91-jarige leeftijd in 2016 in een uitverkochte Heineken Music Hall optrad. ‘Anderhalf uur poëzie en sentiment,’ zoals Camps dat omschreef. Lees hier het volledige interview. Ook dit jaar was Aznavour nog in Amsterdam te vinden. Hij gaf op 3 maart 2018 een concert in een uitverkocht AFAS Live.

Aznavour werd geboren in Parijs, uit Armeense ouders. Hij werd ontdekt door Édith Piaf die hem meenam op tournee door Frankrijk en de Verenigde Staten. In Quebec (Canada) gaf hij vervolgens maandenlang elf shows per week. Aznavour werd vaak omschreven als de Franse Frank Sinatra. Bijna al zijn liederen gaan over de liefde en hij bracht meer dan honderd albums uit en speelde in zestig films.

Bekijk de korte reportage bij zijn overlijden van FRANCE 24:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Zijn grootste hits, waaronder Les comédiens, La bohème en Emmenez-moi, scoorde Aznavour in de jaren zestig en zeventig. Veel van zijn werk werd ook door andere artiesten gezongen. Zo werd het nummer Une enfant (de seize ans) door de Nederlandse componist Lennaert Nijgh vertaald en door Boudewijn de Groot gezongen als Een meisje van 16. Het nummer She werd onder meer bekend als cover door Elvis Costello.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.