Veiligheid

Komen nieuwe snelwegblokkeerders ook voor de rechter? (video)

11 oktober 2018Leestijd: 4 minuten

De politie is een onderzoek begonnen naar een nieuwe snelwegblokkade. Gisteravond dook een video op van een groep jonge mannen die de A2 blokkeerden bij Eindhoven. Vier vragen beantwoord.

Wat is er te zien in het filmpje?

In het filmpje is te zien hoe een stuk of tien jongemannen hun auto’s op de snelweg hebben geparkeerd. Ze draaien harde muziek, staan op het dak van hun auto en zwaaien met iets wat veel weg heeft van de Marokkaanse vlag. Met hun telefoons maken ze joelend beelden van zichzelf en de weg. Achter hen staat een enorme file. ‘Snelweg op slot maatje! Niks aan de hand!’ roept er een. Aan de blokkade doen zeker vijf auto’s mee. De auto vooraan lijkt een zwarte Lamborghini. De gezichten van de mannen en nummerborden zijn herkenbaar in beeld.

De politie denkt dat de beelden zijn gemaakt op 5 oktober.

Bekijk hier de video.

Wat weten we over deze mannen?

Dat het hoogstwaarschijnlijk bekenden van de politie zijn. ‘Het lijkt erop dat dezelfde groep toen al (op 5 oktober red.) bij collega’s onder de aandacht is gebracht na meldingen over asociaal rijgedrag,’ zegt een politiewoordvoerder tegen De Telegraaf. ‘Dat was niet op de snelweg. Daarbij zijn ook bekeuringen uitgedeeld en kentekens genoteerd.’

De politie gaat onderzoeken of het inderdaad om dezelfde groep gaat. Het filmpje is inmiddels al ruim 470.000 keer bekeken en leidt tot vele boze reacties op sociale media. ‘Deze mensen hebben werkelijk geen idee hoe gevaarlijk dit is, hard straffen!’ zegt iemand. ‘Nummerplaten zijn duidelijk te zien, politie moet hier een zaak van maken,’ zegt een ander.

In hoeverre lijkt deze zaak op die van de ‘blokkeerfriezen’?

De twee zaken hebben een aantal overeenkomsten. Een belangrijk verschil bij de 34 ‘blokkeerfriezen’ is dat de blokkade bedoeld was om bussen met daarin de anti-Zwarte Pietdemonstranten tegen te houden. De verdachten in die zaak staan deze week voor de rechter. Wat de intentie voor de blokkade bij deze jongeren is, is niet bekend.

Er zijn drie wetsartikelen die de ‘blokkeerfriezen’ mogelijk hebben overtreden. Allereerst het versperren van de openbare weg: daar staat maximaal negen jaar gevangenisstraf op, al lijkt de kans klein deze straf wordt opgelegd.

Ten tweede, het verhinderen van een vergadering of betoging, waarop een maximale gevangenisstraf van 9 maanden en een geldboete van ‘ten hoogste’ 8.200 euro staat.

Tot slot kan de Friezen het veroorzaken van gevaar op de openbare weg ten laste worden gelegd: dat zou enkele maanden celstraf kunnen opleveren, maar waarschijnlijker is dat het bij boetes blijft.

Het demonstratierecht lijkt in de zaak van de A2-blokkeerders bij Eindhoven niet in het geding. Mogelijk komen de mannen uit het filmpje wel in aanmerking voor gevaar en het versperren van de openbare weg. Dat kan hun in theorie dus een jarenlange gevangenisstraf opleveren.

Op de vraag of de politie deze mannen kan oppakken, reageerde officier van justitie in Amsterdam Gabriella Hoppenbrouwers donderdagmorgen instemmend bij WNL. ‘Ik vermoed van wel, dit is levensgevaarlijk,’ zei de officier.  ‘Ik ben benieuwd hoe ze zelf hadden gereageerd op het moment dat er drie auto’s op elkaar waren geknald en een paar mensen verongelukt waren, voegde tv-recensent Angela de Jong daaraantoe.

Wegblokkades, waar zagen we dat ook alweer eerder?

Vorig jaar, op dezelfde dag als de beruchte blokkade van de A7 door de ‘blokkeerfriezen’, gingen anti-Zwarte Piet-demonstranten in Rotterdam de Erasmusbrug op. De actievoerders liepen over de volle breedte van de brug met spandoeken waarop teksten stonden als ‘Zwarte Piet is racisme’ en ‘Verkeer gestremd wegens racisme’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Door de protestmars van de groep die zich Stop Racisme 2017 noemde, konden auto’s en trams er niet langs. De politie haalde de demonstranten van het wegdek en dirigeerde ze naar het fietspad, zodat er weer auto’s over de brug konden, maar er werd niemand aangehouden: ‘Dat is wel het laatste wat we willen op een dag als vandaag. Het is een kinderfeest,’ aldus een politiewoordvoerder.

Diezelfde Erasmusbrug liep op 16 juli 2016 vol met honderden Turkse Nederlanders, die met Turkse vlaggen de vanaf het Wilhelminaplein de brug opgingen uit protest tegen de mislukte coup tegen president Recep Tayyip Erdogan, een dag eerder. Daarbij liepen de demonstranten over de gehele breedte van de autobaan, waardoor er geen auto’s, trams of fietsers over de brug konden rijden.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Sommige demonstranten scandeerden termen als ‘Allahu akbar’ en ‘Recep Tayyip Erdogan’. Ook maakten velen met hun handen het teken van de Grijze Wolven, maar tot gewelddadige confrontaties of vernielingen kwam het niet. DENK-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcük Öztürk waren ter plaatse om steun te betuigen aan Erdogan en de demonstranten. Ook bij deze demonstratie arresteerde de politie niemand.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.