De vier om 4

De opvallendste verhalen van donderdag 6 september

06 september 2018

Linkse politici demonstreren tegen uitzetting Armeense kinderen, Witte Huis in rep en roer om ingezonden stuk van anonieme Trump-medewerker, Selcuk Öztürk (DENK) wil media controleren en Merkels rechterhand Peter Altmaier houdt HJ Schoo-lezing. Dit zijn de vier opvallendste verhalen van donderdag 6 september volgens de redactie van Elsevier Weekblad.

Linkse politici demonstreren tegen uitzetting Lili en Howick

De veelbesproken uitzetting van de Armeense kinderen Lili en Howick staat mogelijk op losse schroeven, beweert het AD. De krant sprak bestuurders van diverse scholen in Armenië, het land waarheen de twee zaterdag moeten vertrekken. Er is tot dusver geen geschikte leerplek gevonden voor de kinderen, die de Armeense taal niet machtig zijn. De meeste scholen bieden geen Engelse lessen, terwijl de particuliere scholen die dat wel te doen te duur zouden zijn.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst wil nog niet reageren op het nieuws. Vorige week oordeelde de Raad van State dat staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Mark Harbers (VVD) de asielaanvraag van de kinderen terecht heeft afgewezen. Armenië is een veilig land, oordeelde de hoogste bestuursrechter.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Tweede Kamerleden van linkse partijen zijn het daar niet mee eens. Op initiatief van actiegroep Defence for Children demonstreerden vanmiddag onder anderen Jasper van Dijk (SP), Attje Kuiken (PvdA), Jesse Klaver en Bram van Ojik (beiden GroenLinks) met zo’n tweehonderd betogers bij de Hofvijver in Den Haag tegen de uitzetting. De actievoerders overhandigden de politici een petitie met als leus ‘Ze zijn al thuis’, die ruim dertigduizend keer is ondertekend. ‘Het is een bloody shame dat we hier moeten staan,’ zei Klaver. ‘Het zijn onze kinderen.’

Ingezonden stuk Trump-medewerker in The New York Times

Net als gisteren, toen het Amerikaanse nieuws werd beheerst door uitgelekte passages uit het nog te verschijnen boek van journalist Bob Woodward Fear: Trump in the White House, zijn vermeende intriges in het Witte Huis ook vandaag gespreksonderwerp nummer één in de Verenigde Staten. The New York Times publiceerde een opiniestuk dat afkomstig zou zijn van een, opnieuw anonieme, hoge ambtenaar in de regering in Washington.

Van Amerika-correspondent Emile Kossen

Zo reageren hoofdrolspelers op kritisch boek over Trump

Hij of zij claimt onderdeel te zijn van ‘het verzet in de regering-Trump’ en schrijft met gelijkgestemde collega’s te hebben gezworen om beleid en ‘de ergste neigingen’ van de president tegen te werken in het belang van het land. Hoewel de auteur zegt sommige beleidsmaatregelen toe te juichen, is dat ‘ondanks, niet dankzij het leiderschap van de president’. Ook zou Trump continu van gedachten veranderen en slecht geïnformeerd zijn over belangrijk beleid.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

In diverse tweets maakt Trump donderdag gehakt van ‘de falende New York Times’ en trekt hij het bestaan van de ‘zogenoemde hoge ambtenaar’ in twijfel. Maar als die bestaat, meent de president, moet de krant hem of haar ‘overdragen’ aan de overheid vanwege de staatsveiligheid. Intussen zijn diverse media en wedkantoren druk aan het speculeren over wie de auteur zou kunnen zijn. Veelgenoemde ‘verdachten’ zijn vicepresident Mike Pence, justitieminister Jeff Sessions, stafchef John Kelly en minister van Defensie James Mattis.

Kamer eensgezind tegen plan DENK voor controle op media

Een opmerkelijk voorstel van de politieke partij DENK: Tweede Kamerlid Selcuk Öztürk pleitte vanmiddag tijdens een Kamerdebat met mediaminister Arie Slob (ChristenUnie) voor meer controle op de pers: ‘Wie controleert de media? Ik weet het niet. Het is een soort vierde macht die volledig zijn eigen gang kan gaan,’ aldus Öztürk.

Afshin Ellian: Goed dat rechter heeft gekozen voor persvrijheid en niet voor DENK

Hij wil dat journalisten een beroepseed afleggen, zoals artsen dat ook al doen. Ook pleitte hij voor een landelijke ombudsman die over alle media gaat. Daarnaast verweet Öztürk journalisten dat ze ‘slecht tegen kritiek kunnen’.

Tweede Kamerlid Joost Sneller (D66) kaatste de bal terug door te verwijzen naar de rechtszaak die DENK aanspande – en verloor – tegen omroep BNNVARA. ‘U bent toch ook deze zomer naar de rechter gegaan?’ Kamerleden als Dilan Yesilgöz (VVD) en Harry van der Molen (CDA) reageerden stomverbaasd op wat zij zien als ‘een heel enge manier van denken’.

HJ Schoo-lezing door Peter Altmaier

Vanavond organiseert Elsevier Weekblad in Theater Diligentia in Den Haag de jaarlijkse HJ Schoo-lezing. Deze tiende editie betreft een primeur: voor het eerst spreekt een buitenlander de lezing uit, maar wel ‘gewoon’ in het Nederlands. Hoofdspreker is de Duitser Peter Altmaier, de rechterhand van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en minister van Economische Zaken en Energie in haar vierde kabinet. Hij spreekt vloeiend Nederlands.

CDU-politicus Altmaier, ook wel bekend als ‘Merkels brandweerman’, was voorheen onder meer Merkels stafchef, milieuminister en waarnemend minister van Financiën. Hij is het bekendst om zijn rol in de Energiewende (de transitie van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen) en de migratiecrisis als gevolg van het opengrenzenbeleid in het najaar van 2015.

Jelte Wiersma schreef een profiel van ‘Merkels brandweerman’ Altmaier

Merkel met Altmaier

Lees een samenvatting van de lezing  hier terug in een aantal tweets. Later kunt u het betoog van de Duitser hier ook integraal terugluisteren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.